Október 18: A Magyar Festészet Napja

A magyar festészet napját 2002 óta rendezik meg Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapján.

Ez alkalomból a József Attila Városi Könyvtárban közös alkotáson vettünk részt. Iskolánkat 13 ügyes kezű és a művészet iránt érdeklődő felső tagozatos tanulónkkal képviseltük: Dósa Dóra 5.a, Czibak Dzsenifer 5.a, Molnár Fanni 5.b, Fodor Lili 5.b, Jakab Fanni 6.a, Dégi Lili 6.a, Tóth Szofi 6.a, Suhajda Evelin 7.a, Guvat Kiara 7.a, Papp Csenge 7.a, Szabó Alexandra 8.a, Péntek Iringó 8.a, Lajtár Ramóna 8.a.

A feladat egy csendélet megfestése volt, melynek témáját és elrendezését a híres, az 1900-as évek közepén Makón élő és munkálkodó festő és rajztanár, Ecsődi Ákos egy korabeli festménye ihlette. A feladat összetett és időigényes volt, mely a jó megfigyelőképességet, a térlátást és a kompozíciós készséget is próbára tette. Az alkotások A/3-As méretben, temperával készültek.

A munkafolyamatot vázlatolással kezdték a gyerekek, majd alapozás után a részletek kidolgozása, több rétegű festése következett. A festmények a dekoratív megjelenítés mellett hűen tükrözték a csendélet őszies hangulatát, de mindig izgalmas látni, hogy a kész művek mennyire magukban hordozzák az alkotók egyediségét is. Bár ugyanazon tárgycsoportot örökítették meg mindannyian, mégis nagyon sokféleképpen látják és láttatják azt. Ez a művészet szabadsága és egyben csodája is. Minden alkotás – akárcsak az alkotó: egyszeri és megismételhetetlen.

/Bertus Barcza Anikó művésztanár/