Fenntarthatósági témahét

Iskolánkban már évek óta hagyomány a Föld Világnapjának megünneplése. Az idén a Fenntarthatósági témahét keretében rendeztük meg programjainkat.

Még április elején hét fordulós levelező háziversenyt hirdettünk meg „Túl a hulladékhegyen” címmel. Érdeklődő ötödikeseink közül néhányan annyira komolyan vették a feladatot, hogy a játékban megmentendő kis vidrának még szállítóeszközt is készítettek otthoni hulladékokból.

Az iskolában rendezett programok bevezetője április 20-án, pénteken a Nagy Gyülekezeti teremben volt. Miután megnéztünk egy rövidfilmet a Csendes-óceánban található szemétszigetről, gyertyát gyújtottunk és elénekeltük a „Gyújts egy gyertyát a Földért” című dalt. A következő héten iskolánk aulájában egy kiállítást rendeztünk be, mellyen a gyerekek által elkészített munkákat, szemét szobrokat, kartonból készült virágoskerteket és a felsős rajzpályázat munkáit lehetett megtekinteni. Szerdán délután egy komplex vetélkedőt rendeztünk vegyes korosztályos csapatok között. A gyerekek Powerpoint bemutató segítségével ismertettek Makó város védett fái közül néhányat, majd fogalmazást írtak a Földön felhalmozódott szemét csodálatos eltüntetéséről. Számot adhattak térképészeti ismereteikről is, valamint részük volt fa életkor meghatározásában is. Csütörtökön az elméletet gyakorlat követte. Minden felsős osztály virágültetésben vett részt. A földszinti ablakok balkonládáiba muskátlit ültettek, melyeket év végéig ők fognak ápolni. Ezután gumikesztyűvel és szemetes zsákokkal felszerelkezve bejártuk az iskola, a templom és a játszótér területét, valamint az iskolánk környékén találhat járdákat, árkokat tisztítottuk ki. A gyerekek nagyon megdöbbentek azon, hogy a felnőttek mennyi csikket hajigálnak szét az iskola, a templom, az óvoda és az orvosi rendelő előtt. Pénteken délben a meghirdetett versenyek eredményhirdetésére került sor, majd a 2018-as év fáját egy virágos kőrist ültetett két 8. osztályos tanulónk, az alsóbb osztályok képviselői pedig kis locsolóikkal megöntözték.

A gyerekek visszajelzései alapján egy eredményes és vidám hetet zártunk, bízunk benne, hogy ez a távolabbi jövőjükre is jótékony hatást gyakorol.

[peg-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/api/user/101040614410642734258/albumid/6630748326652060001?alt=rss&kind=photo” ]